Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.01.2013 15:57 - Пет неща, които никой не ви казва за живота в Япония
Автор: kisstherain Категория: Забавление   
Прочетен: 2728 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Преди две години приятелите ми ме обявиха за нечовек, заради това, че се местя в Япония. От тогава всичко, което чувам от тях е, какъв голям късметлия съм и че са готови да убият дори и животни от Червената книга, които все още мърдат на тази земя, в замяна на разрешение да живеят в килера ми. Напълно ги разбирам, защото ако трябва да сме честни, това е Япония – най-шантавото и интересно място на света. Кой не би искал да живее там?

Е...всъщност, може и да не искате. Защото дори и да има много причини да живеете в Япония, като например ниска престъпност и страхотен обществен транспорт, има някои неща, които трябва да знаете преди да решите да си хванете манга джунджуриите и да скочите на самолета, носейки заешки уши и показвайки знака за мир на всеки, който ви погледне. Като за начало...

 

#5. Всичко е ужасяващо нискотехнологично

Бърз въпрос: Кога беше последният път, когато ви се наложи да използвате факс машина?*

*"Какво е факс машина?" е напълно възможен и приемлив отговор.


Е, трябва да се опитате да се преместите в Япония, ако искате да изживеете наново магията на факса и техниката, популярна през 90-те години на миналия век. Всъщност, аз използвам факс два пъти в месеца, за да изпращам фактури, тъй като много от японските компании, които са ме наели, не приемат документи, изпратени по мейла. Малкото фирми, които го правят, изискват моите Word/Excel файлове да са съвместими с тяхната версия на Microsoft Office от 1998 г., което е все едно да искате да си пуснете Отмъстителите в Blu-ray формат на Betamax видео.

Мисълта ми е, че на пръв поглед Япония изглежда като най-близкото възможно нещо до лунна база на Земята, с тяхната напълно компютъризирана фондова борса и безжичния интернет, който буквално блика от вендинг машините им.

 

Но истината е, че много неща все още се правят по болезнения, старомоден начин, фраза, която тук означава „на ръка и върху хартия”. Като гледам количеството хартия, което един типичен японски офис използва, спокойно мога да предположа, че цялата страна е обявила тайна война както на информационната епоха, така и на дърветата.

Как е възможно това? Много просто, Япония все още е под властта на по-старите поколения: повече от една четвърт от населението е над 60 год., и не са се забързали особено да усвояват нови технологии (особено що се отнася до продукти на Apple, защото според Япония, Стийв Джобс може да върви на майната си). Институции като банки, пощенски клонове и държавни служби все още пазят всичките си архиви на хартия, поддържани и сортирани от излишен персонал, който лесно може да бъде заменен със стар съветски компютър (което, по една случайност, е нещото, използвано от мой приятел в общинския офис на Йокохама през 2010 г.).

Много фирми все още дори не приемат кредитни карти. Японските авиолинии могат да ви закарат до всяка точка на света без никакъв проблем, стига да им платите в кеш. Дори и ако билетът струва няколко хиляди долара всеки (иска ми се да не говорех от опит). И това е дори още по-трудно, тъй като не мога да си спомня да съм виждал денонощен банкомат, където и да било в Япония.


Правилно прочетохте; повечето банки в Япония държат своите банкомати вътре в сградата, което означава, че след като банките затворят (което обикновено е около 18 ч.), работното време на банкоматите също приключва, което напълно обезмисля съществуването им. Винаги може да изпробвате банкомата в някой магазин (чийто брой превишава броя на населението), ако нямате нищо против вариращите такси по транзакцията, които се сменят на случаен принцип. И това е само в случай, че картата ви проработи на банкомат, извън вашата банка, а е почти сигурно, че няма да проработи. 


Разбира се, най-доброто време да разберете дали банкомата в най-близкия магазин на 7-Eleven ще приеме вашата карта, е след 01.00 ч., когато общественият транспорт е спрял, а вие отчаяно се нуждаете от пари за такси. Принципно, ако възнамерявате да правите нещо различно освен да ходите на и да се връщате от работа, ще ви трябват джобове, натъпкани с кеш, или скътани пари под матрака във вледеняващия ви апартамент.

Момент, защо апартаментът ви е вледеняващ? Защото....

дочетете тук...

Автор: Charlie Jones

Превод: Парола Плюс



Тагове:   превод,   Япония,   живот,   смях,


Гласувай:
6



1. dinkov - Динков
22.01.2013 23:48
kisstherain - благодаря за предупрежденията, но в Япония бих отишъл само на екскурзия. Моята философия е : камъкът си тежи на мястото !, но не оспорвам правото на всеки да си намери щастието по света. Абе, България колкото и да ни е кофти държавата в момента, си ни е най-хубавата Родина.
Ицко
цитирай
2. kisstherain - kisstherain - благодаря за пред...
23.01.2013 10:18
dinkov написа:
kisstherain - благодаря за предупрежденията, но в Япония бих отишъл само на екскурзия. Моята философия е : камъкът си тежи на мястото !, но не оспорвам правото на всеки да си намери щастието по света. Абе, България колкото и да ни е кофти държавата в момента, си ни е най-хубавата Родина.
Ицко


Съгласна съм! :) Човек трябва да открие своето си място, а понякога дори не му се налага да търси надалеч :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kisstherain
Категория: Лични дневници
Прочетен: 269772
Постинги: 55
Коментари: 547
Гласове: 8168
Архив